Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kitiltották az ABC-t az orosz védelmi minisztériumból

MTI
2005.07.31. 11:28
Minden kapcsolatot megszakított az ABC televízióval az orosz védelmi minisztérium, miután az amerikai tv-csatorna interjút sugárzott Samil Bászájev radikális csecsen lázadóvezérrel - jelentette be vasárnap Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter.

"Ma felkértem a sajtóirodánkat, biztosítsa, hogy a védelmi minisztérium egyetlen alkalmazottja se lépjen kapcsolatba az ABC televíziós társasággal. Továbbra is nyitottak maradunk a média számára, de ez a tv-csatorna nem fog meghívást kapni a minisztériumba, és nem fog interjúkat kapni" - jelentette ki Ivanov. Az ABC "mostantól nemkívánatos személy, pária a védelmi minisztérium számára" - közölte az orosz miniszter, hozzáfűzve, hogy az üggyel kapcsolatos személyes érzéseit egyetlen szóban tudja összefoglalni: "gyalázat".

Bászájev, az évtizedes múltra visszatekintő csecsenföldi szeparatista lázadás harcedzett gerillaparancsnoka vállalta számos, polgári személyek elleni nagyszabású támadás elkövetését, beleértve a tavaly szeptemberi tömeges túszejtést a Csecsenföld közelében fekvő, észak-oszétiai Beszlan általános iskolájában.

A szóban forgó interjúban, amelyben a hírhedt hadúr valószínűleg évek óta először válaszolt szemtől szembe egy újságíró kérdéseire, Bászájev úgy nyilatkozott: azért fordult a terrorizmus eszközei felé, mert Oroszország olyan sok csecsen polgári személyt mészárolt le. Moszkva 10 millió dolláros jutalmat ajánlott fel Bászájev elfogásáért.