Jolán
2 °C
4 °C

Eltűnt a szudáni alelnök

MTI
2005.08.01. 06:31
Helikopterbalesetben meghalt John Garang szudáni első alelnök, volt lázadóvezér - jelentette hétfő hajnalban a BBC brit közszolgálati televízió egy ENSZ-illetékesre hivatkozva.

Előzőleg ellentmondásos hírek érkeztek vasárnap John Garangról, aki korábban a lázadók egyik vezetője volt: a kartúmi kormány egyik minisztere szerint eltűnt a politikust szállító légi jármű, míg a szudáni televízió híre szerint a gép szerencsésen leszállt az ország déli részében.

Garang, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom nevű dél-szudáni lázadó szervezet vezetője, aki a 21 éven át tartó polgárháborút lezáró januári békemegállapodás értelmében lett az afrikai ország első alelnöke július 9-én, a hírek szerint Ugandából tartott hazafelé, amikor a gépével elvesztették a kapcsolatot.

Joveri Muszeveni ugandai elnök, akivel Garang tárgyalásokat folytatott, közleményben tudatta, hogy a gépet Ugandában is keresik, sőt Kenyától is segítséget kértek. A közlemény szerint a Garangot szállító ugandai elnöki helikopter az ugandai elnök rvakiturai birtokát elhagyva Entebbében leszállt üzemanyagot felvenni, majd Kidepo térségében elrepült Karenga és Kapedo fölött. A gép a tervek szerint Dél-Szudánban szállt volna le, de a rossz idő miatt landolás helyett továbbrepült, és 24 órája nincs róla hír.

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ugyancsak parancsot adott a gép felkutatására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?