Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzmosásra használják Romániát a terroristák

TransIndex
2005.08.02. 06:40
Idén eddig 13 esetben kérte az amerikai pénzmosás-elleni hatóság az USA bukaresti követsége révén a romániai szakhatóság közbelépését. Ilie Iulian Dragomir, az intézmény igazgatója szerint tavaly novemberben fordult elő első ízben, hogy terrorkapcsolatokkal rendelkező arab üzletemberek pénzmosás-gyanús tranzakciói után nyomoztak.

Az esetre a Főügyészség hívta fel a szakhatóság figyelmét. Mint kiderült, arab és román üzletemberek több hálózat részeként folytatták le a pénzmosást. Az összeg 38 millió euróra (9,3 milliárd forintra) rúg. A pénz nagy többségét törvénytelen áfa-visszatérítések révén szedték össze a gyanúsítottak. A Săptămâna Financiară napilap információi szerint egy szír üzletember a Iasi-i műszálgyártó, a Terom privatizációját használta fel terrorcsoportok közvetett finanszírozására.