Olivér
4 °C
8 °C

A cseh miniszterelnök szerint be kellett avatkozni

MTI
2005.08.03. 22:55
Jirí Paroubek cseh miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Mlynecben engedély nélkül megrendezett technoparty résztvevői elleni szombati rendőri fellépés, amely éles belpolitikai vitákat és kormányellenes tüntetéseket váltott ki Csehországban, jogos volt.

A kormányfő, aki szerdán este ausztriai szabadságát megszakítva megtekintette a botrányba fulladt rendezvény helyszínét, kijelentette, hogy a technoparty résztvevői több százezer koronás nagyságrendű károkat okoztak azoknak a gazdáknak, akik rétjei és földjei a kibérelt rét mellett terülnek el.

Az egyik érintett gazda, Jan Zatloukal azt mondta Paroubeknek, hogy 36 hektárnyi legelőjét tették tönkre a technósok. A rendőrök és a fiatalok összecsapásakor mindkét oldalon mintegy 150 személy szenvedett könnyebb, vagy közepes sérüléseket.

A jövőre nézve Paroubek szerint csak két megoldás látszik járhatónak. "Az első az, hogy találunk egy olyan katonai gyakorlóteret, ahol engedéllyel meglehet rendezni egy technopartyt. A másik pedig az, hogy azt az utat választjuk, amelyet Nyugat-Európa többsége, például Nagy-Britannia is választott. Lemásoljuk az ottani törvényt, s azután már ilyen eseményeket egyszerűen nem lesz szabad megrendezni" - mondta újságíróknak a száz napja hivatalban lévő miniszterelnök, aki a rendőri beavatkozás miatt komoly bírálatoknak van kitéve.

A technozene hívei, elsősorban cseh és külföldi fiatalok, napok óta tüntetnek Prágában és a polgári demokrata ellenzékkel együtt a miniszterelnök, valamint Frantisek Bublan belügyminiszter lemondását követelik. A technósokat Václav Havel exállamfő is támogatásáról biztosította.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?