Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A cseh miniszterelnök szerint be kellett avatkozni

MTI
2005.08.03. 22:55
Jirí Paroubek cseh miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Mlynecben engedély nélkül megrendezett technoparty résztvevői elleni szombati rendőri fellépés, amely éles belpolitikai vitákat és kormányellenes tüntetéseket váltott ki Csehországban, jogos volt.

A kormányfő, aki szerdán este ausztriai szabadságát megszakítva megtekintette a botrányba fulladt rendezvény helyszínét, kijelentette, hogy a technoparty résztvevői több százezer koronás nagyságrendű károkat okoztak azoknak a gazdáknak, akik rétjei és földjei a kibérelt rét mellett terülnek el.

Az egyik érintett gazda, Jan Zatloukal azt mondta Paroubeknek, hogy 36 hektárnyi legelőjét tették tönkre a technósok. A rendőrök és a fiatalok összecsapásakor mindkét oldalon mintegy 150 személy szenvedett könnyebb, vagy közepes sérüléseket.

A jövőre nézve Paroubek szerint csak két megoldás látszik járhatónak. "Az első az, hogy találunk egy olyan katonai gyakorlóteret, ahol engedéllyel meglehet rendezni egy technopartyt. A másik pedig az, hogy azt az utat választjuk, amelyet Nyugat-Európa többsége, például Nagy-Britannia is választott. Lemásoljuk az ottani törvényt, s azután már ilyen eseményeket egyszerűen nem lesz szabad megrendezni" - mondta újságíróknak a száz napja hivatalban lévő miniszterelnök, aki a rendőri beavatkozás miatt komoly bírálatoknak van kitéve.

A technozene hívei, elsősorban cseh és külföldi fiatalok, napok óta tüntetnek Prágában és a polgári demokrata ellenzékkel együtt a miniszterelnök, valamint Frantisek Bublan belügyminiszter lemondását követelik. A technósokat Václav Havel exállamfő is támogatásáról biztosította.