Bonifác
10 °C
17 °C

Blair leszerelésre szólította fel az IRA-t

MTI
2005.08.04. 20:10
Tony Blair brit kormányfő felszólította csütörtökön az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), hogy múlt heti békenyilatkozatával összhangban mielőbb kezdje meg fegyvereinek leadását, fegyveres osztagainak feloszlatását.

Blair külön-külön találkozott csütörtökön Londonban a legnagyobb északír protestáns párt, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjével, Ian Paisley-vel és Gerry Adamsszel, az IRA politikai szárnyának tartott Sinn Féin párt vezetőjével, hogy segítsen a hatalommegosztáson alapuló északír kormány létrehozását célzó tárgyalások elindításában.

Az északír ügyben mutatkozó politikai élénkség az IRA múlt heti nyilatkozatára vezethető vissza. A korábban terrorszervezetként nyilvántartott katolikus Ír Köztársasági Hadsereg megfogadta, hogy a jövőben csak politikai eszközöket használ célja (Észak-Írország Írországgal való egyesülése) elérése érdekében, feloszlatja harci osztagait, megválik fegyvereitől. Az IRA politikai szárnya, a Sinn Féin jelezte, hogy kész tárgyalni a hatalommegosztáson alapuló északír kormány létrehozásáról, illetve az északír autonómia helyreállításáról.