Jenő
-3 °C
6 °C

Blair leszerelésre szólította fel az IRA-t

MTI
2005.08.04. 20:10
Tony Blair brit kormányfő felszólította csütörtökön az Ír Köztársasági Hadsereget (IRA), hogy múlt heti békenyilatkozatával összhangban mielőbb kezdje meg fegyvereinek leadását, fegyveres osztagainak feloszlatását.

Blair külön-külön találkozott csütörtökön Londonban a legnagyobb északír protestáns párt, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjével, Ian Paisley-vel és Gerry Adamsszel, az IRA politikai szárnyának tartott Sinn Féin párt vezetőjével, hogy segítsen a hatalommegosztáson alapuló északír kormány létrehozását célzó tárgyalások elindításában.

Az északír ügyben mutatkozó politikai élénkség az IRA múlt heti nyilatkozatára vezethető vissza. A korábban terrorszervezetként nyilvántartott katolikus Ír Köztársasági Hadsereg megfogadta, hogy a jövőben csak politikai eszközöket használ célja (Észak-Írország Írországgal való egyesülése) elérése érdekében, feloszlatja harci osztagait, megválik fegyvereitől. Az IRA politikai szárnya, a Sinn Féin jelezte, hogy kész tárgyalni a hatalommegosztáson alapuló északír kormány létrehozásáról, illetve az északír autonómia helyreállításáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?