Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

40 rendőr sérült meg a belfasti zavargásokban

MTI
2005.08.05. 13:12
Legalább 40 rendőr megsebesült a péntekre virradóra lezajlott belfasti zavargásokban. Az összecsapások azután törtek ki, hogy a rendőrség hat személyt letartóztatott három férfi közelmúltbeli meggyilkolása miatt. A gyilkosságok az észak-írországi, a brit uralom fenntartását akaró protestáns szélsőségesek közti leszámolások sorába illeszkednek. A zavargások során több járművet, köztük egy autóbuszt, elloptak és felgyújtottak. A tüntetők benzines palackokkal dobálták a rendőröket, sőt, még egy kézigránátot is hajítottak rájuk.

2000 óta mintegy húsz embert öltek meg a különböző "lojalista" (azaz angolbarát) csoportok közti belháborúban. Ezek eredetileg az ír republikánusok elleni védelmi szervezetek voltak. Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) által 1997-ben kinyilvánított tűzszünet nyomán azonban kitört köztük az ellenségeskedés a protestáns kerületek feletti ellenőrzésért, amely gyakran összefügg a kábítószer-kereskedelemmel és zsarolási ügyekkel.

Az IRA a múlt héten ígéretet tett fegyvereinek beszolgáltatására, de a protestáns harcosok mindeddig nem válaszoltak a lépésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!