Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Irán elutasítja az EU javaslatát az atomvita megoldására

MTI
2005.08.06. 11:14
Irán elutasítja az Európai Unió pénteken előterjesztett kompromisszumos javaslatát a nukleáris vita megoldására - jelentette be szombaton a teheráni külügyminisztérium szóvivője. Hamid Reza Azefi ezt azzal indokolta, hogy a javaslat nem szolgálja Irán érdekeit, ellentétes az atomsorompó-szerződéssel és a párizsi megállapodással. Ezért elfogadhatatlan Teherán számára.

A párizsi megállapodásban, amelyet tavaly novemberben kötöttek Teherán és az EU képviselői, Irán vállalta az urándúsítás és minden ehhez kapcsolódó tevékenység felfüggesztését mindaddig, amíg tartanak a vita politikai megoldását célzó tárgyalások. Azefi közölte: az európai fél "nem teljesítette kötelezettségeit".

A pénteki kompromisszumos javaslatban az EU azt kérte Irántól, hogy mondjon le nukleáris fűtőelemek előállításáról - és ezzel az atomfegyver gyártásához szükséges urándúsításról. Cserébe fűtőanyagot és hosszú távú támogatást ígért ahhoz, hogy Irán atomenergia felhasználásával állíthasson elő villanyáramot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?