Huba
17 °C
33 °C

Felfüggesztették a tárgyalásokat az észak-koreai atomprogramról

MTI
2005.08.07. 08:47
Három hétre felfüggesztették vasárnap Pekingben azt a hathatalmi tárgyalássorozatot, amelyet 13 napja a kínai fővárosban kezdtek meg az észak-koreai atomprogramról.

A megbeszéléseken öt ország - Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország - képviselői folytattak megbeszéléseket az észak-koreai tárgyalóféllel arról, hogy milyen körülmények között adná fel a külvilágtól hermetikusan elzárt ország nukleáris tevékenységét.

Az Egyesült Államok azt szerette volna elérni, hogy Észak-Korea teljes egészében zárja le atomprogramját. Christopher Hill amerikai főtárgyaló több ízben is külön folytatott kétoldalú tárgyalást az észak-koreai küldöttségvezetővel, aki azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Phenjan tovább üzemeltethesse békés célú, energiát előállító atomberendezéseit. Az amerikai fél viszont végig a tárgyalások folyamán azt az aggodalmát fejtette ki, hogy Észak-Korea bármikor titokban áttérhet a nukleáris fegyverek gyártására. "Az Egyesült Államok soha nem fogadja el, hogy Észak-Korea könnyűvízzel működő reaktorokkal rendelkezzen" - szögezte le Hill.