Olivér
5 °C
8 °C

Felfüggesztették a tárgyalásokat az észak-koreai atomprogramról

MTI
2005.08.07. 08:47
Három hétre felfüggesztették vasárnap Pekingben azt a hathatalmi tárgyalássorozatot, amelyet 13 napja a kínai fővárosban kezdtek meg az észak-koreai atomprogramról.

A megbeszéléseken öt ország - Dél-Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország - képviselői folytattak megbeszéléseket az észak-koreai tárgyalóféllel arról, hogy milyen körülmények között adná fel a külvilágtól hermetikusan elzárt ország nukleáris tevékenységét.

Az Egyesült Államok azt szerette volna elérni, hogy Észak-Korea teljes egészében zárja le atomprogramját. Christopher Hill amerikai főtárgyaló több ízben is külön folytatott kétoldalú tárgyalást az észak-koreai küldöttségvezetővel, aki azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Phenjan tovább üzemeltethesse békés célú, energiát előállító atomberendezéseit. Az amerikai fél viszont végig a tárgyalások folyamán azt az aggodalmát fejtette ki, hogy Észak-Korea bármikor titokban áttérhet a nukleáris fegyverek gyártására. "Az Egyesült Államok soha nem fogadja el, hogy Észak-Korea könnyűvízzel működő reaktorokkal rendelkezzen" - szögezte le Hill.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?