Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbosszulták a zsidó merénylő áldozatait

MTI
2005.08.07. 15:18

Két izraelit, köztük egy gyermeket sebesítettek meg gépkocsijukra tüzet nyitó fegyveresek vasárnap Ciszjordániában - közölte az izraeli mentőszolgálat.

Egy telepesek által használt országúton haladtak Rámalláhtól északra, amikor egy másik autóból gépfegyverekből lövéseket adtak le járművükre. A támadásban súlyos fejlövést kapott egy jeruzsálemi illetőségű, tízéves gyermek, akit katonai helikopteren az egyik jeruzsálemi kórházba szállítottak. A kórház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy állapota stabil.

A "telepeseket szállító gépkocsi" elleni rajtaütést az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet Maszúd Ajjád rohamcsapata vállalta magára. A névtelen bejelentő szerint a támadással a sefárami gaztettet torolták meg, amelyben egy izraeli telepes "négy palesztint" gyilkolt meg.

A sefárami vérengzést egy szökött izraeli katona követte el, aki ellenezte Izrael kivonulását a Gázai övezetből. Gépfegyverével négy izraeli arabot gyilkolt meg egy autóbuszon az észak-izraeli városban, mielőtt a feldühödött tömeg meglincselte. A tettes nem sokkal a merénylet előtt az egyik legszélsőségesebb ciszjordániai zsidó telepen lakott.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai Mahmúd Abbász palesztin vezető Fatah mozgalmához kötődő fegyveres csoport. Maszúd Ajjád, akinek nevét a rohamcsapat felvette, egyike volt a brigádok azon vezetőinek, akik szövetségre léptek a Hezbollah síita libanoni radikális szervezettel. Izraeli helikoptertámadásban vesztette életét a 2000 szeptember végén kitört intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetén Gázában.