Aliz
6 °C
14 °C

Koidzumi japán kormányfő bejelentette a parlament feloszlatását

MTI
2005.08.08. 07:52
Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő hétfőn pártja, a Liberális Demokrata Párt vezetői előtt bejelentette a parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról szóló döntését, miután a japán szenátus leszavazta a postai privatizációt előirányzó törvényjavaslatát.

A felsőház 125:108 arányban utasította el Koidzumi tervezetét. Az NHK japán közszolgálati televízió szerint az LDP 22 tagja is ellene szavazott.

A miniszterelnök, aki számára a több mint tíz éve szorgalmazott törvény elfogadása központi kérdés volt, már előzőleg kilátásba helyezte, hogy ha leszavazzák, előrehozza az egyébként csak két év múlva esedékes parlamenti választásokat. Koidzumi várhatóan még a hétfői nap folyamán sürgős ülésre hívja össze kormányát.

A japán média már azt is tudni véli, hogy szeptember 4-én vagy 11-én tartanák az előrehozott voksolást, amelyet a japán törvények szerint a képviselőház feloszlatását követően 40 napon belül kell megrendezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?