Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A franciák tudhattak a londoni merényletek előkészületeiről

MTI
2005.08.08. 09:11
A francia belső elhárítás központi igazgatóságának egyik bizalmas jelentése már június végén említést tett az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat Nagy-Britannia elleni támadásának veszélyéről, és azt javasolta, hogy "kísérjék figyelemmel" a franciaországi pakisztániak közösségét az erőszakos cselekmények megelőzése végett - írta hétfői számában a Le Figaro című francia napilap.

Az idézett jelentés az al-Kaida fenyegetésével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorista szervezet a Nagy-Britanniában élő, nagy létszámú pakisztáni közösségen belüli "dzsihádista" szimpatizánsokra támaszkodik a merényletek végrehajtásában.

A dokumentum arra is kitér, hogy Franciaország sincs védve ezekkel a kis erőszakos csoportokkal szemben, ezért ajánlott a franciaországi pakisztániak fokozott ellenőrzése. Külön kiemeli, hogy az Ázsiából vagy Londonból áttelepült pakisztániak Franciaországban is létrehozták legnagyobb szélsőséges szervezeteik képviseleteit. A jelentés név szerint említette a Laskar-i-Taiba nevű, al-Kaidához közel álló csoportot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!