Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhagyta Nagy-Britanniát Omar Bakri hitszónok

MTI
2005.08.09. 01:23
Elhagyta Nagy-Britanniát Omar Bakri sejk, a szigetországban élő muzulmánok közösségének legszókimondóbb hitszónoka, közölte hétfőn a szíriai származású férfi vallási közösségének az egyik képviselője.

Bakri már szombaton reggel önszántából elrepült a londoni Heathrow légikikötőből Libanonba, és nem áll szándékába visszatérni az Egyesült Királyságba, jelentette be Anjem Choudary, annak a tavaly feloszlatott al-Muhadzsirun nevű szélsőséges iszlám szervezetnek a nevében, amelynek Bakri állt az élén. Mint a nyilatkozó fogalmazott: ő maga is csak később értesült a vallási vezető távozásáról.

Bakrit 1986-ban fogadta be Nagy-Britannia, és állami segélyben is részesítette. A hitszónok szervezetének nem titkolt célja volt, hogy a szigetországot iszlám állammá változtassák át.

A brit hatóságok mind nagyobb aggodalommal figyelték tevékenységét, és már többször fontolóra vették, hogy kitoloncolják az országból a sejket. Bakri például már hónapokkal ezelőtt megjövendölte a londoni tömegközlekedési ellen júliusban elkövetett támadások bekövetkeztét.

Híveivel lelkesen ünnepelte a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadásokat, amelyeknek öngyilkos elkövetőit hősökként dicsőítette.

A brit igazságügyi szervek a napokban felvetették annak lehetőségét, hogy az országban élő, és nyíltan a terrorizmusra szító brit állampolgárságú muzulmánokat hazaárulókként kezeljék.