Emília
18 °C
26 °C

Elhagyta Nagy-Britanniát Omar Bakri hitszónok

MTI
2005.08.09. 01:23
Elhagyta Nagy-Britanniát Omar Bakri sejk, a szigetországban élő muzulmánok közösségének legszókimondóbb hitszónoka, közölte hétfőn a szíriai származású férfi vallási közösségének az egyik képviselője.

Bakri már szombaton reggel önszántából elrepült a londoni Heathrow légikikötőből Libanonba, és nem áll szándékába visszatérni az Egyesült Királyságba, jelentette be Anjem Choudary, annak a tavaly feloszlatott al-Muhadzsirun nevű szélsőséges iszlám szervezetnek a nevében, amelynek Bakri állt az élén. Mint a nyilatkozó fogalmazott: ő maga is csak később értesült a vallási vezető távozásáról.

Bakrit 1986-ban fogadta be Nagy-Britannia, és állami segélyben is részesítette. A hitszónok szervezetének nem titkolt célja volt, hogy a szigetországot iszlám állammá változtassák át.

A brit hatóságok mind nagyobb aggodalommal figyelték tevékenységét, és már többször fontolóra vették, hogy kitoloncolják az országból a sejket. Bakri például már hónapokkal ezelőtt megjövendölte a londoni tömegközlekedési ellen júliusban elkövetett támadások bekövetkeztét.

Híveivel lelkesen ünnepelte a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadásokat, amelyeknek öngyilkos elkövetőit hősökként dicsőítette.

A brit igazságügyi szervek a napokban felvetették annak lehetőségét, hogy az országban élő, és nyíltan a terrorizmusra szító brit állampolgárságú muzulmánokat hazaárulókként kezeljék.