Gizella
9 °C
14 °C

Európai városok térképe egy pakisztáni laptopján

MTI
2005.08.09. 14:39

Német és olasz városok térképét találták meg egy Pakisztánban letartóztatott terroristagyanús személy hordozható számítógépén. A pakisztáni férfi nem tudott magyarázatot adni arra, hogy miért voltak betáplálva laptopjába a várostérképek. A pakisztáni titkosszolgálat - mint azt egy meg nem nevezett illetékese kedden közölte - nem bukkant készülő merényletek tervére. Az informátor nem árulta el azt sem, hogy mely városok térképét találták meg a komputerben.

A gyanúsítottat vasárnap este vették őrizetbe a kelet-pakisztáni Faiszálábádban, miután tucatszor felhívott mobiltelefonján németországi és olaszországi telefonszámokat. A titkosszolgálatok azért hallgatták le telefonját, mert megtalálták telefonszámát az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat hármas számú vezetőjének tartott, május 2-án Pakisztánban elfogott Abu Faradzs al-Líbi líbiai terrorista noteszében.

A letartóztatás hírét Aftab Ahmed Han Serpao pakisztáni belügyminiszter is megerősítette, részleteket azonban ő sem árult el. A 36 éves Oszama bin Juszaf hosszabb ideje kapcsolatban állt szélsőséges iszlámista csoportokkal. Úgy tudni, hogy Afganisztánban a fanatikus tálibok oldalán harcolt.