Olivér
5 °C
8 °C

Kurd lázadók voltak a felrobbant bombakészítők

2005.08.09. 14:47

A pokolgép készítése közben Isztambulban felrobbant két férfi a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd lázadó szervezet tagja volt a török rendőrség keddi közlése szerint. Az eset hétfőn történt a város európai részében, Zeytinburnu elővárosban, egy ötemeletes épületben. A két embert széttépte a robbanás, a ház öt lakója megsebesült.

A PKK 1984-ben kezdte harcát Ankara ellen egy önálló kurd állam megteremtéséért, 1999-ig rendszeresen követett el támadásokat Törökország főleg kurdok lakta délkeleti részén, de más városokban is szerte az országban. A török hadsereggel vívott harcában mintegy 37 ezer ember halt meg.

A szervezet 6 évvel ezelőtt egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és visszahúzódott a szintén főleg kurdok lakta Észak-Irakba, de tavaly visszavonta a tűzszünetet, tagjai elkezdtek ismét átszivárogni Törökországba, és az utóbbi hónapokban megint több merényletet követtek el. A PKK szerepel az Egyesült Államoknak, illetve az Európai Uniónak a terrorszervezetekről vezetett listáján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?