Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormánypárt nyerte a parlamenti választásokat Etiópiában

MTI
2005.08.09. 19:02

Melesz Zenavi miniszterelnök pártja nyerte meg a májusban tartott etiópiai parlamenti választásokat az országos választási bizottság keddi bejelentése szerint, de az ellenzék máris elutasította az eredményt.

A bizottság szerint az Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front 296 helyet szerezett meg, ami több, mint az egyszerű többséghez szükséges 274 hely. A vele szövetséges kisebb pártok 22 helyhez jutottak, míg a két nagyobb párt vezette ellenzék a függetlenekkel együtt 176 képviselőt küldhet a törvényhozásba, azaz sokkal többet, mint az a húsz, amivel eddig rendelkezett. Mintegy ötven körzetben újra kell választani. A végleges eredményt szeptember 5-én jelentik be.

A májusi választáson vélelmezett csalások tüntetéseket és zavargásokat váltottak ki júniusban. A kormány katonaságot vetett be; 36 ember életét vesztette, több ezret őrizetbe vettek. Az országos választási bizottság elnöke a számokat ismertetve leszögezte, hogy a pártoknak el kell fogadniuk a végső eredményt, amely hosszadalmas, de átlátható ellenőrzési folyamat nyomán született meg. Az ellenzék bírósághoz fordul, mert vitatja az eredményeket - jelentette be a hír hallatán a Demokratikus Erők Egyesült Etióp Frontja nevű párt vezetője.