Ivett, Frida
6 °C
16 °C

A kormánypárt nyerte a parlamenti választásokat Etiópiában

MTI
2005.08.09. 19:02

Melesz Zenavi miniszterelnök pártja nyerte meg a májusban tartott etiópiai parlamenti választásokat az országos választási bizottság keddi bejelentése szerint, de az ellenzék máris elutasította az eredményt.

A bizottság szerint az Etiópiai Népi Forradalmi Demokratikus Front 296 helyet szerezett meg, ami több, mint az egyszerű többséghez szükséges 274 hely. A vele szövetséges kisebb pártok 22 helyhez jutottak, míg a két nagyobb párt vezette ellenzék a függetlenekkel együtt 176 képviselőt küldhet a törvényhozásba, azaz sokkal többet, mint az a húsz, amivel eddig rendelkezett. Mintegy ötven körzetben újra kell választani. A végleges eredményt szeptember 5-én jelentik be.

A májusi választáson vélelmezett csalások tüntetéseket és zavargásokat váltottak ki júniusban. A kormány katonaságot vetett be; 36 ember életét vesztette, több ezret őrizetbe vettek. Az országos választási bizottság elnöke a számokat ismertetve leszögezte, hogy a pártoknak el kell fogadniuk a végső eredményt, amely hosszadalmas, de átlátható ellenőrzési folyamat nyomán született meg. Az ellenzék bírósághoz fordul, mert vitatja az eredményeket - jelentette be a hír hallatán a Demokratikus Erők Egyesült Etióp Frontja nevű párt vezetője.