Ödön
2 °C
11 °C

Aknalövedékeket lőttek ki Irakból Kuvaitra ismeretlenek

MTI
2005.08.10. 13:29

Aknalövedékeket lőttek ki Irakból Kuvaitra ismeretlen fegyveresek - közölte szerdán az iraki parlamentben Ibrahim al-Dzsaafari iraki kormányfő. A miniszterelnök nem nevezte meg a tetteseket, és azt sem árulta el, hogy az eset mikor történt, csupán elítélte az akciót, és úgy vélekedett, hogy annak végrehajtói válságot akarnak provokálni Irak és szomszédjai között.

Kuvaiti lapértesülések szerint egy aknalövedék csapódott be július 26-án Umm-Kaszr déli kikötő- és határváros iraki feléről kuvaiti felére. Mindez egy nappal azután történt, hogy több száz iraki ledöntött egy kerítést, amelyet a kuvaiti hatóságok építettek a határon, de amely az irakiak szerint Irak területén állt. A kuvaiti hatóságok parancsot adtak az umm-kaszri rendőrségnek, hogy ne viszonozzák a tüzet a további ellenségeskedések elkerülésére. Két nappal később kuvaiti katonák a levegőbe lőttek egy újabb iraki tüntetés szétoszlatására. Dzsaafari maga is leszögezte, hogy nem történt határsértés Kuvait részéről. Ezzel próbálta megnyugtatni azokat az iraki parlamenti képviselőket, akik a múlt héten, a Kuvait elleni iraki invázió 15. évfordulóján rendszeres határsértésekkel vádolták déli szomszédjukat.

Kuvait hónapokkal ezelőtt kezdte el a fémkerítés építését az egy évtizede emelkedő három méter magas homokbuckák helyett, és a tervek szerint a munkálatok még az idén befejeződnek. Umm-Kaszr egyik fele az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iraki-kuvaiti határról döntő 1993-ban hozott határozata értelmében került Kuvaithoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?