Valér
-1 °C
0 °C

Kína nem engedné Irán ügyét az ENSZ BT elé

MTI
2005.08.11. 01:19
Kína, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező állandó tagja ellenzi, hogy a testület napirendjére tűzze az iráni nukleáris program kérdését.

A kínai ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén helyi idő szerint szerdán közölte: Peking nem támogatja, hogy a BT bármilyen formában foglalkozzon Irán ügyével. Az kizárólag a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre (NAÜ) tartozik - tette hozzá.

Iránban, az ENSZ által zárolt iszfaháni urándúsító üzemből aznap eltávolították az utolsó pecséteket is. A pecsétek eltávolítása "a NAÜ felügyelete mellett zajlott" - közölte Mohammed Szaidi, az iráni atomenergia-szervezet alelnöke, hozzátéve, a munka akár órák múlva újrakezdődhet az így felszabadult berendezéseken.

Az Egyesült Államok úgy reagált, hogy Irán semmibe veszi a nemzetközi közösség aggodalmait. Felszólította Teheránt, vegye figyelembe az EU javaslatait és mondjon le az urándúsításról. Washington már korábban figyelmeztette Iránt, amennyiben felújítja az uránfeldolgozást, az ENSZ BT elé viszi az ügyet.

A kínai ENSZ-nagykövet szerdán kijelentette: a BT-t amúgy is sok dolog leköti, nincs értelme újabbal terhelni. Véleménye szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatban diplomáciai megoldást kell találni, és nem az ENSZ BT, hanem a bécsi székhelyű NAÜ közreműködésével.

Peking azt nem tudja megakadályozni, hogy a BT tárgyaljon a kérdésről, de azt már megvétózhatja, ha a 15 tagú testület büntetőintézkedéseket akarna foganatosítani.

Diplomáciai források szerint az ENSZ BT legtöbb tagja nem számol azzal, hogy Irán-ellenes nemzetközi szankciókról kell dönteniük. A nyugati hatalmak viszont úgy vélik, a BT legalább egy figyelmeztetést megfogalmazhatna, amivel együttműködésre kényszerítenék Teheránt.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár visszafogottságra intette a feleket. Azt mondta New Yorkban újságíróknak: az iszfaháni üzemet lezáró pecsétek eltávolítása ellenére folytatni kell a tárgyalásokat Irán és az Európai Unió között. Mint fogalmazott, mindkét fél részéről "jelzéseket kapott", hogy készek tovább egyeztetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!