Gergely
6 °C
23 °C

Adócsalással gyanúsítják Pinochet feleségét és fiát

MTI
2005.08.11. 09:00
Őrizetbe vették szerdán Santiagóban Augusto Pinochet volt chilei diktátor feleségét és kisebbik fiát adócsalásban való cinkosság gyanújával. Lucia Hiriartot és Marco Antonio Pinochetet annak a Sergio Munoz bírónak a parancsára vették őrizetbe, aki a volt diktátornak az Egyesült Államokban és más országokban lévő titkos bankszámlái ügyében nyomoz.

Munoz bíró közölte, hogy Lucia Hiriart csak akkor nyerheti vissza szabadságát, ha a santiagói fellebbviteli bíróság engedélyt ad rá, és ha 3670 dolláros óvadékot fizet. A bíróság döntése csütörtökre várható. Munoz egy éve nyomoz a titkos számlákkal kapcsolatos adócsalások ügyében. Feltételezések szerint Pinochetnek nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban, Venezuelában és Panamában is vannak ilyen számlái. A betétek összege állítólag eléri a 17 millió dollárt, de ezeket a számlákat soha nem jelentették be a chilei adóhatóságoknak.

Lucia Hiriart ügyvédje szerint az asszony nem vett részt a pénzügyi tranzakciókban, és védence ártatlanságát hangoztatta Marco Antonio Pinochet jogi képviselője is.