Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Kiválasztott civilek tekintették meg a raboskodó Hodorkovszkijt

MTI
2005.08.11. 18:45
Meglátogatták a moszkvai Matrosszkaja Tyisina-i börtönkomplexumot a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap újságírói és kiválasztott olvasói csütörtökön. Ebben az intézményben tartják őrizeti fogságban Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos olajvállalat, és Platon Lebegyevet, a Menatep holding volt vezetőjét. Hodorkovszkijt hétfő este szállították át a négyes számú fogházból az egyes számú fogház egyik tizenegy fős cellájába, Lebegyevet ugyancsak hétfőn vitték a börtönkórházból egy tízfős cellába.

A látogatás után Jurij Kalinyin, az országos büntetés-végrehajtási szolgálat igazgatója azt mondta, hogy jó benyomásokat szerzett, a felújítási munkálatok haladnak, Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester éppen szerdán írta alá az erre a célra szánt 18 millió rubel elkülönítéséről szóló rendeletet. A börtön vezetése a törvényben előírt határidő betartásával döntést fog hozni Hodorkovszkijnak a hűtőszekrényt és televíziót, illetve újságokat kérelmező beadványáról.

Jurij Smidt, Hodorkovszkij ügyvédje ugyanakkor közölte, hogy félti védence életét. A május 31-én első fokon kilencévi börtönbüntetésre ítélt olajmágnás szerdán jelezte, hogy felkérés esetén kész jelöltként indulni a moszkvai időközi alsóházi választásokon, bár tudja, mint mondta, "egyrészt nem hagyják, hogy megválasszanak, másrészt újabb megtorló lépések következnek".