Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönbüntetést róttak egy volt német államtitkárra

MTI
2005.08.12. 11:46

Két év és három hónap börtönbüntetéssel sújtották Ludwig-Holger Pfahls volt német államtitkárt pénteken Augsburgban. Az augsburgi bíróság jogtalan haszonszerzés és adócsalás bűntettében találta vétkesnek a 62 éves Pfahlst, akit hosszabb bujkálás után Párizsban fogtak el, majd kiadtak Németországnak.

Pfahls neve a kilencvenes évek elejének egyik fegyvereladási üzletéhez kötődik. Szaúd-Arábia 36 darab Róka típusú páncélost akart venni Németországtól, s a vád szerint Pfahls akkori védelmi minisztériumi államtitkárnak 3,8 millió márkát ajánlottak fel Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőn és kijárón keresztül, hogy segítsen az ügylet létrejöttében. Pfahls nem tagadta, hogy kapott pénzt, s azt sem, hogy az összeget nem kötötte az adóhatóság orrára.

A bíróság előtt megjelent volt kancellár, Helmut Kohl azonban felmentette Pfahlst a megvesztegetés vádja alól, mondván, hogy az egykori államtitkárnak nem volt befolyása a német-szaúdi üzletre, a szaúdiak nagyon jól tudták, hogy hozzájutnak az eszközökhöz, mert Németország ki akart maradni a kilencvenes évek elejének Öböl-háborújából, s inkább különféle anyagi természetű támogatást nyújtott az Irakkal szembenálló feleknek. Kohl leszögezte, hogy a döntéseknél neki volt döntő szava.

Hasonló szellemben nyilatkoztak az augsburgi bírói testület előtt más volt német politikusok is, s a bíróság visszavonta a megvesztegetés vádját.