Ágnes
-5 °C
2 °C

Börtönbüntetést róttak egy volt német államtitkárra

MTI
2005.08.12. 11:46

Két év és három hónap börtönbüntetéssel sújtották Ludwig-Holger Pfahls volt német államtitkárt pénteken Augsburgban. Az augsburgi bíróság jogtalan haszonszerzés és adócsalás bűntettében találta vétkesnek a 62 éves Pfahlst, akit hosszabb bujkálás után Párizsban fogtak el, majd kiadtak Németországnak.

Pfahls neve a kilencvenes évek elejének egyik fegyvereladási üzletéhez kötődik. Szaúd-Arábia 36 darab Róka típusú páncélost akart venni Németországtól, s a vád szerint Pfahls akkori védelmi minisztériumi államtitkárnak 3,8 millió márkát ajánlottak fel Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőn és kijárón keresztül, hogy segítsen az ügylet létrejöttében. Pfahls nem tagadta, hogy kapott pénzt, s azt sem, hogy az összeget nem kötötte az adóhatóság orrára.

A bíróság előtt megjelent volt kancellár, Helmut Kohl azonban felmentette Pfahlst a megvesztegetés vádja alól, mondván, hogy az egykori államtitkárnak nem volt befolyása a német-szaúdi üzletre, a szaúdiak nagyon jól tudták, hogy hozzájutnak az eszközökhöz, mert Németország ki akart maradni a kilencvenes évek elejének Öböl-háborújából, s inkább különféle anyagi természetű támogatást nyújtott az Irakkal szembenálló feleknek. Kohl leszögezte, hogy a döntéseknél neki volt döntő szava.

Hasonló szellemben nyilatkoztak az augsburgi bírói testület előtt más volt német politikusok is, s a bíróság visszavonta a megvesztegetés vádját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!