Friderika
12 °C
29 °C

Megölték a Srí Lanka-i külügyminisztert

MTI
2005.08.12. 23:28
Ismeretlen merénylő pénteken rálőtt Lakshman Kadirgamar Srí Lanka-i külügyminiszterre a szigetország fővárosában, Colombóban. A 73 éves politikus a kórházban belehalt sérüléseibe. A miniszter, akit szigorúan őrzött rezidenciája közelében támadott meg az ismeretlen merénylő, a fején sérült meg. Kórházba szállították, ahol négy sebész küzdött az életéért több mint egy órán át, mindhiába.

Mint hivatalos forrásból közölték, a Srí Lanka-i kormány egyik leginkább védett tagja, a közel száz testőr által őrzött Kadirgamar hazafelé tartott, amikor az orvlövész leterítette.

A többségében szingalézek lakta Srí Lanka tamil keresztény külügyminisztere - Csandrika Bandanaraike Kumaratunga bizalmasa - ellen olyan időszakban követtek el merényletet, amikor ismét kiéleződőben van a feszültség a colombói kormány és a tamil lázadók között. Utóbbiak azzal fenyegetőznek, hogy újraindítják a - két évtizeden át tartó - polgárháborút, amiért az ország keleti részén az utóbbi időben kiújult az erőszak. A harcok kirobbantásával a kormány és a lázadók egymást vádolják.