Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország felmondja a határegyezményt Észtországgal

MTI
2005.08.13. 19:07

Oroszország felmondja az Észtországgal kötött határegyezményt, mert az észt parlament a ratifikáláskor a szovjet múltra utaló megjegyzéseket fűzött a szöveghez.

Mihail Fradkov orosz miniszterelnök a kormány internetes honlapján szombaton megjelent hír szerint aláírta a külügyminisztérium által ilyen értelemben elé terjesztett rendeletet, és felkérte Vlagyimir Putyin elnököt, hogy tájékoztassa a döntésről Észtországot.

Az orosz szándékot már korábban jelezte Szergej Lavrov külügyminiszter is, amiért az észt parlament kiegészítést fűzött az egyezményhez. E kiegészítés utalást tartalmaz a szovjet megszállásra, és megteremti az alapját egy esetleges kompenzációs követelésnek.

Oroszország és balti szomszédja között romlott a viszony az elmúlt években, amióta a két fél vitába keveredett afölött, hogy Észtország 1940-es elfoglalása megszállás vagy felszabadítás volt.