Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Phenjan ragaszkodik a polgári célú atomprogramhoz

MTI
2005.08.14. 12:31
Észak-Korea ragaszkodik a békés célú atomprogramhoz, kész ugyanakkor alávetni magát egy szigorúbb nemzetközi ellenőrzésnek, jelentette ki a CNN amerikai hírtelevíziónak adott vasárnapi interjújában Kim Gje Kvan külügyminiszter-helyettes. Az észak-koreai atomválságról kezdett, jelenleg zsákutcába jutott hatoldalú tárgyalásokon a phenjani küldöttséget vezető diplomata kompromisszumkészséget jelzett akkor, amikor hangoztatta: a kialakult válság megoldása érdekében országa hajlandó visszatérni az atomsorompó-szerződéshez és kész teljes mértékben betartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági előírásait.

Kim Gje Kvan cáfolta azokat az amerikai értesüléseket, amelyek szerint Észak-Korea titkos urándúsítást folytat. "Amennyiben a jövőben ezzel kapcsolatban akármilyen bizonyíték merülne fel, amit tisztázni kellene, készen állunk erre "- mondta.

Kim Gje Kvan jelezte azt is, hogy Észak-Korea kész a hatoldalú tárgyalások augusztus végére előirányzott folytatására, és tanulmányozza a legutóbbi, Pekingben tartott tárgyalási forduló során előterjesztett amerikai javaslatokat. Nyomatékosan hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az atomenergia békés célú hasznosításának kérdésében országa semmilyen engedményre nem hajlandó. Ennek kapcsán utalt arra, hogy az áramtermelés rendkívül súlyos problémát jelent Észak-Korea számára.

Az Egyesült Államok az észak-koreai atomfegyver-program leállítása mellett követelte a békés célú atomenergia-felhasználás beszüntetését is, hangoztatva, hogy álláspontja szerint nem lehet megbízni Phenjan szavahihetőségében. Dél-Korea ugyanakkor a napokban támogatásáról biztosította Észak-Korea jogát a békés célú atomprogram folytatásához.