Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Békemegállapodás a lázadók és az indonéz kormámy között

MTI
2005.08.15. 11:47

Békemegállapodást írtak alá hétfőn az indonéz kormány és Aceh tartomány lázadói Helsinkiben, amely az egyik leghosszabbra nyúlt, közel három évtizedes ázsiai konfliktusnak hivatott véget vetni. A békemegállapodás értelmében a Szumátra nyugati csücskén fekvő tartomány lázadói, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) gerillái leteszik a fegyvert és amnesztiában részesülnek, szerephez juthatnak a helyi kormányzásban, míg az indonéz kormányhadsereg jelentősen korlátozza tevékenységét Acehben.

Az Európai Unió és több ázsiai ország már júliusban jelezte, hogy megfigyelőkkel segíti az akkor a körvonalazódó békemegállapodás betartatását. Az EU várhatóan kétszáz polgári megfigyelőt küld Acehba, 12 hónapos mandátummal (ez lesz az EU első ázsiai békefenntartó missziója.

Az acehi békemegállapodás a 29 éve tartó szeparatista felkelésnek vet véget a várakozások szerint. Csaknem 15 ezren veszítették életüket e fegyveres belviszályban 1976, a függetlenségi mozgalom kezdete óta. Az indonéz kormány és a gerillák közötti párbeszéd idén januárban nemzetközi nyomásra indult újra, azt követően, hogy a december 26-i szökőár súlyos pusztítást végzett a tartományban, s e természeti katasztrófának 131 ezer halálos áldozata volt. A helsinki tárgyalásokat követően megszületett békemegállapodás egyben az újjáépítési munkálatokat is hivatott megkönnyíteni,

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?