Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Békemegállapodás a lázadók és az indonéz kormámy között

MTI
2005.08.15. 11:47

Békemegállapodást írtak alá hétfőn az indonéz kormány és Aceh tartomány lázadói Helsinkiben, amely az egyik leghosszabbra nyúlt, közel három évtizedes ázsiai konfliktusnak hivatott véget vetni. A békemegállapodás értelmében a Szumátra nyugati csücskén fekvő tartomány lázadói, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) gerillái leteszik a fegyvert és amnesztiában részesülnek, szerephez juthatnak a helyi kormányzásban, míg az indonéz kormányhadsereg jelentősen korlátozza tevékenységét Acehben.

Az Európai Unió és több ázsiai ország már júliusban jelezte, hogy megfigyelőkkel segíti az akkor a körvonalazódó békemegállapodás betartatását. Az EU várhatóan kétszáz polgári megfigyelőt küld Acehba, 12 hónapos mandátummal (ez lesz az EU első ázsiai békefenntartó missziója.

Az acehi békemegállapodás a 29 éve tartó szeparatista felkelésnek vet véget a várakozások szerint. Csaknem 15 ezren veszítették életüket e fegyveres belviszályban 1976, a függetlenségi mozgalom kezdete óta. Az indonéz kormány és a gerillák közötti párbeszéd idén januárban nemzetközi nyomásra indult újra, azt követően, hogy a december 26-i szökőár súlyos pusztítást végzett a tartományban, s e természeti katasztrófának 131 ezer halálos áldozata volt. A helsinki tárgyalásokat követően megszületett békemegállapodás egyben az újjáépítési munkálatokat is hivatott megkönnyíteni,