Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntető telepesek akadályozták meg az evakuáálást

MTI
2005.08.15. 13:34

Tüntető telepesek akadályozták meg hétfőn Neve Dekalimban a legnagyobb Gázai övezetbeli zsidó település evakuálását. Csak a hátsó bejáraton tudtak bevonulni az izraeli katonák Neve Dekalimba, hogy kiosszák az kiűrítésre vonatkozó parancsokat, miután a telepesek élő emberi lánccal és gumiabroncsok felgyújtásával torlaszolták el a kolónia főkapuját.

A katonai egységek nem tettek kísérletet a blokád áttörésére, ezért választották a hátsó kaput, de ott is hamarosan körülvették őket a tüntető telepesek, akik a katonákat és a rendőröket hangosbeszélőkön keresztül parancsmegtagadásra szólították fel. A rendfenntartó erők ugyan a helyszínre vittek egy vízágyút, de végül visszavonultak, elkerülve az erőszakos konfrontációt. Ezt követően az izraeli hatóságok úgy döntöttek: felfüggesztik a kiürítési parancsok kiosztását Neve Dekalimban.

Az izraeli rendőrség szóvivője emlékeztetett arra, hogy a telepeseknek szerdáig kell elhagyniuk a kolóniát önszántukból, ellenkező esetben kényszerítő eszközökhöz folyamodnak velük szemben.

Ugyanakkor izraeli katonai illetékesek azt állították, hogy egyes településeken, mint a Gázai övezet északi részén fekvő Niszanitban és Alei Szinaiban, valamint a ciszjordániai Ganimban és Kadimban sikerült kiosztani a lakosságnak a kitelepítési parancsokat.