Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Menekültek foglaltak el egy belgiumi templomot

MTI
2005.08.17. 00:37
A dél-belgiumi Charleroi város bazilikájában keresett menedéket kedd délután ötven, az országban jelenleg törvénytelenül tartózkodó bevándorló, miután egy társuk kitoloncolására kísérletet tett a rendőrség, jelentette a belga televízió. A templomfoglalók eddig egy menekültközpontban tartózkodtak, arra várva, hogy menedékkérelmüket elbírálják. Miután azonban a központban a rendőrség jelent meg, hogy végrehajtsa egy elutasított kérelmű togói férfi kitoloncolását, a menekültek tiltakozás gyanánt beköltöztek a Szent Kristóf bazilikába.

Az ötvenfős csoport főképpen afrikaiakból, illetve oroszokból áll, köztük számos gyermek is van. Akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a hatóságok ne hajtsanak végre kiutasításokat legalább addig, amíg egy-egy ilyen ügyben fellebbezés van folyamatban.

Belgiumban az elmúlt évek során nem először folyamodtak már a templomfoglalás eszközéhez a menekültek, bár érdemi eredményt nem mindig sikerült elérniük. 1998-ban a csendőrök egy kitoloncolási kísérlet közben halálosan megsebeztek egy nigériai leányt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!