Paszkál
10 °C
15 °C

Megkezdődött a választási kampány Afganisztánban

MTI
2005.08.17. 19:40
Hivatalosan megkezdődött szerdán a szeptemberi parlamenti választásokat megelőző kampány Afganisztánban, amelynek nyomán megalakulhat a közép-ázsiai ország történetének első demokratikus kormánya. A szeptember 18-i voksoláson 6 ezer jelölt száll versenybe a 249 parlamenti képviselői helyért és a 34 tartományi tanácsi pozícióért.

A négy évvel ezelőtt megdöntött vallási fanatikus tálib rezsim hívei fogadkoztak, hogy megakasztják a választási folyamatot. Már eddig is számos jelöltet és a választások lebonyolításában segédkező személyt öltek meg. Az erőszak mindazonáltal Afganisztán Pakisztánnal határos déli és keleti vidékeire korlátozódik, ahol a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat külföldi fegyveresei a határok átjárhatóságát kihasználva keltenek zavart.

Afganisztán 25 millió lakója közül 11 millióan iratkoztak föl a szavazójegyzékre. A választás egyébként logisztikai szempontból rémálomnak ígérkezik, a szavazóurnákat egyes nehezen megközelíthető helyekre szamáron lehet csak juttatni.