Judit
2 °C
7 °C

Megkezdődött a választási kampány Afganisztánban

MTI
2005.08.17. 19:40
Hivatalosan megkezdődött szerdán a szeptemberi parlamenti választásokat megelőző kampány Afganisztánban, amelynek nyomán megalakulhat a közép-ázsiai ország történetének első demokratikus kormánya. A szeptember 18-i voksoláson 6 ezer jelölt száll versenybe a 249 parlamenti képviselői helyért és a 34 tartományi tanácsi pozícióért.

A négy évvel ezelőtt megdöntött vallási fanatikus tálib rezsim hívei fogadkoztak, hogy megakasztják a választási folyamatot. Már eddig is számos jelöltet és a választások lebonyolításában segédkező személyt öltek meg. Az erőszak mindazonáltal Afganisztán Pakisztánnal határos déli és keleti vidékeire korlátozódik, ahol a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat külföldi fegyveresei a határok átjárhatóságát kihasználva keltenek zavart.

Afganisztán 25 millió lakója közül 11 millióan iratkoztak föl a szavazójegyzékre. A választás egyébként logisztikai szempontból rémálomnak ígérkezik, a szavazóurnákat egyes nehezen megközelíthető helyekre szamáron lehet csak juttatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?