Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tűzszünetet hirdettek a törökországi kurd lázadók

MTI
2005.08.19. 13:06

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) autonómiát követelő törökországi kurd lázadószervezet pénteken bejelentette, hogy egy hónapos egyoldalú tűzszünetet hirdet Törökországgal szembeni harcában.

Eszerint a kurd erők szeptember 20-ig védekező és passzív pozícióba vonulnak vissza, hogy lehetőséget adjanak a tárgyalásoknak, és a legitim védekezésen kívül nem kezdenek akcióba. Lépésével a PKK "a másik fél [a török kormány] komolyságát" is tesztelni kívánja a közlemény szerint.

A Törökország mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt 1984 és 1999 között fegyveres harcot folytatott Törökország főleg kurdok lakta délkeleti részén a független kurd állam létrehozásának jelszavával.

1999 szeptemberében a PKK egyoldalú tűzszünetet jelentett be, 2004 júniusban azonban felfüggesztette azt. A harcok azóta folytatódnak, méreteikben azonban elmaradnak az 1990-es évek összecsapásaitól, amelyeknek 37 000 halottja volt.