Judit
2 °C
7 °C

A Franco-rezsim ötszáz áldozatát találták meg tömegsírokban

MTI
2005.08.19. 17:19
Újabb tömegsírokat találtak Madrid közelében mintegy ötszáz, a Francisco Franco spanyol diktátor uralma alatt meggyilkolt ember maradványaival. A fasiszták által kivégzett 35 ezer embert hivatalosan a spanyol polgárháború eltűntjeiként tartják nyilván.

Madridtól 90 kilométerre délkeletre fekvő Cuenca tartományban, a polgárháború idején börtönné átalakított Ucles kolostorában mintegy ötszáz tetemet találtak egy 1200 négyzetméteres területen. Több tömegsírban 297 rabot temettek el, közülük a legfiatalabb egy három éves kislány, a legidősebb pedig egy 76 éves férfi volt. Emellett mintegy kétszáz köztársasági milicistát is itt földeltek el.

A spanyol polgárháborúban (1936-1939) összesen mintegy 600 ezer ember vesztette életét. A köztársaságiak vereségével végződött harcok lezárása után Franco tábornok került hatalomra, a "caudillo" uralma 1975-ben bekövetkezett halálig tartott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?