Valér
-2 °C
0 °C

Németországban betiltották a neonáci emlékmenetet

MTI
2005.08.20. 17:02

Körülbelül kétezer ember ünnepelte szombaton a bajorországi Wunsiedelben azt, hogy a német alkotmánybíróság gyorsított eljárásban erősítette meg a helyi hatóságok döntését: nem engedik meg, hogy Wunsiedelben felvonuljanak Rudolf Hess hívei.

Adolf Hitler helyettese 1987. augusztus 17-én lett öngyilkos a szövetségesek berlin-spandaui börtönében és Wunsiedelben temették el. Hess maradt a spandaui börtön egyetlen lakója 1987-re, s halálának évfordulóján hívei rendszeresen összegyűltek a bajor településen.

Körülbelül harminc neonáci szombaton megpróbált bejutni Wunsiedelbe, s az ellentüntető ünneplők közelébe férkőzni, de a rendőrség visszaküldte őket. A gyülekezési jog megszigorítása óta bizonyos emlékhelyek, temetkezési helyek környékén arra hivatkozva is be lehet tiltani megmozdulásokat, hogy vélhetően a nemzetiszocializmust (a nácizmust) óhajtják dicsőíteni, illetve bagatellizálni.

A Wunsiedelbe vezető utakat a rendőrök fokozottan ellenőrizték, s a balosok közül is előállítottak több mint egy tucat embert, mert fegyvernek minősülő alkalmatosságokat találtak náluk.

A neonácik tervezett felvonulásait Magdeburgban és Halléban is betiltották, mert a rendőrség olyan információk birtokába jutott, hogy ezek a felvonulások lettek volna hivatottak pótolni a betiltott wunsiedeli megmozdulást.

Nem tiltották be viszont a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) nürnbergi tüntetését, amelyen körülbelül száz ember vett részt. Ötszáz főre becsülték a berlini Alexanderplatzról útnak induló szombati szélsőjobboldali tüntetés résztvevőinek a számát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!