Valter
16 °C
31 °C

A vesztésre álló Schröder most az iráni atommal nyerne

MTI
2005.08.21. 17:37
#alt#
Schröder kampányban (Fotó: EPA)

Gerhard Schröder német kancellár egy vasárnap sugárzott rádióinterjúban azt mondta, hogy nem akarja Iránt választási kampányának központi témájává megtenni, de a katonai megoldás az iráni ügyben olyan lenne, mintha "égő gyufát hajítanánk a lőporos hordóba".

A Deutschlandfunk rádióállomás készített interjút a kancellárral, aki bő egy héttel ezelőtt, a szociáldemokrata párt (SPD) kampányának hivatalos nyitányán arra szólította fel Washingtont, hogy vegye le a napirendről a katonai opciót.

Sokaknak a három évvel ezelőtti választási kampány jutott az eszébe, amikor is Schröder részben az amerikai Irak-politika ellenzésével fordította meg a vesztésre álló választásokat. Németország ellenezte az iraki háborút és nem küldött katonákat a közép-keleti országba. Németországban szeptember 18-án készülnek előre hozott választásokat rendezni.

Schröder a Deutschlandfunknak kijelentette: csupán arra a megjegyzésre reagált, amelyben az Egyesült Államok világossá tette, hogy végső eszközként a katonai megoldásról sem mond le, ha Irán nem tesz le atomprogramjáról. Washington azzal gyanúsítja Teheránt, hogy atomfegyver előállításán dolgozik, míg Irán szerint atomprogramja békés célokat szolgál.