Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A vesztésre álló Schröder most az iráni atommal nyerne

MTI
2005.08.21. 17:37
#alt#
Schröder kampányban (Fotó: EPA)

Gerhard Schröder német kancellár egy vasárnap sugárzott rádióinterjúban azt mondta, hogy nem akarja Iránt választási kampányának központi témájává megtenni, de a katonai megoldás az iráni ügyben olyan lenne, mintha "égő gyufát hajítanánk a lőporos hordóba".

A Deutschlandfunk rádióállomás készített interjút a kancellárral, aki bő egy héttel ezelőtt, a szociáldemokrata párt (SPD) kampányának hivatalos nyitányán arra szólította fel Washingtont, hogy vegye le a napirendről a katonai opciót.

Sokaknak a három évvel ezelőtti választási kampány jutott az eszébe, amikor is Schröder részben az amerikai Irak-politika ellenzésével fordította meg a vesztésre álló választásokat. Németország ellenezte az iraki háborút és nem küldött katonákat a közép-keleti országba. Németországban szeptember 18-án készülnek előre hozott választásokat rendezni.

Schröder a Deutschlandfunknak kijelentette: csupán arra a megjegyzésre reagált, amelyben az Egyesült Államok világossá tette, hogy végső eszközként a katonai megoldásról sem mond le, ha Irán nem tesz le atomprogramjáról. Washington azzal gyanúsítja Teheránt, hogy atomfegyver előállításán dolgozik, míg Irán szerint atomprogramja békés célokat szolgál.