Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvános vizsgálatot követelnek a Londonban lelőtt brazil férfi rokonai

MTI
2005.08.22. 22:00
Levelet adott át a brit miniszterelnöki hivatal képviselőjének hétfőn az egy hónapja a londoni metróban rendőrök által lelőtt brazil férfi, Jean Charles de Menezes unokatestvére, követelve, hogy indítsanak nyilvános vizsgálatot rokona halála körülményeinek feltárására. "Kérem (Tony Blair brit miniszterelnököt), tegye bizonyossá, hogy az igazságszolgáltatás elé állítják azokat, akiket felelősség terhel Jean meggyilkolásáért" - mondta láthatóan felindulva a július 22-én Londonban lelőtt 27 éves brazil unokatestvére.

"A család egyúttal az unokatestvérem halálának valamennyi körülményére kiterjedő nyilvános vizsgálatot követel" - tette hozzá. Több mint százan érkeztek a Downing Street elé, hogy virrasztással nyomatékosítsák a család követeléseit. A július 21-i - elvetélt - londoni merényletkísérletek elkövetőit üldöző rendőrök nyolc golyót eresztettek Menezesbe a dél-londoni Stockwell metróállomáson, abból hetet a brazil férfi fejébe, mert tévedésből öngyilkos merénylőnek hitték. Az ügy tisztázására Angliába érkezett hétfőn a brazil főügyészség és az igazságügy-minisztérium egy-egy magas beosztású tisztségviselője.