Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Juscsenko elítéli a politikusok lehallgatását

MTI
2005.08.23. 17:29

Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden elítélte azt a gyakorlatot, hogy Ukrajnában a "narancsszínű forradalom" győzelme óta továbbra is illegálisan lehallgatják a politikusok beszélgetéseit.

"Tanúsíthatom azt a tényt, hogy még a kormány távközlési rendszeréből is kiszivárognak információk" - jegyezte meg az Ukrainszki Novini hírügynökség szerint az államfő, akit a téli népfelkelés emelt a hatalomba. Jelezte azt is: folyamatosan panaszkodnak neki olyan politikusok, akik attól tartanak, hogy lehallgatják őket.

Juscsenko júliusban azzal bízta meg az ország állambiztonsági bizottságát, hogy erősítse a törvényellenes lehallgatások elleni küzdelmet. Ezt a problémát nagyon súlyosnak ítélte meg, és hangsúlyozta: vizsgálat alá kell vetni a kormány kommunikációs vonalainak (biztonsági) színvonalát. Az állambiztonsági szervek februárban jogi vizsgálatot indítottak azokkal az illegális lehallgatásokkal kapcsolatban, amelyeket a télen megbukott rezsim alkalmazott több politikai személyiséggel, így az akkor még ellenzéki Juscsenkóval és jelenlegi miniszterelnökével, Julia Timosenkóval szemben.