Szilvia
5 °C
16 °C

Hodorkovszkij éhségsztrájkol

MTI
2005.08.23. 18:58

Mihail Hodorkovszkij orosz ex-oligarcha napok óta éhségsztrájkot folytat a fogházban, hogy kimutassa szolidaritását a vele együtt elítélt volt üzleti partnerével, Platon Lebegyevvel, akit egyheti magánzárkával sújtottak - közölte Hodorkovszkij ügyvédje, Anton Drel kedd este a moszkvai médiával.

Hodorkovszkij sem ételt, sem italt nem vesz magához - jelezte Drel, felolvasva a hatóságilag tönkretett Yukos olajcég volt vezérének közleményét. - Társamat, Platon Lebegyevet 2005. augusztus 19-én, az állami vészhelyzetbizottság (vagyis a konzervatív szovjet kommunisták 1991-es) puccsának évfordulóján magánzárkába vetették, amelynek alapterülete három négyzetméter - emlékeztetett Hodorkovszkij.

Bár ezt a megtorló cselekményt formailag azzal indokolták, hogy Lebegyev nem volt hajlandó sétára menni, nyilvánvalóan az én cikkeimet és interjúmat bosszulják meg rajta - vélte Hodorkovszkij, rámutatva: a beteg Lebegyev több mint egy éve nem tud börtönsétára járni. - Hiába hiszi a Kreml, hogy ezzel erőt demonstrál, valójában gyengeséget és félelmet árul el. Mivel nem képesek nyílt politikai vitába szállni velem, a végső fegyvert, a magánzárkát és a közös cellát alkalmazzák - tette hozzá Hodorkovszkij, akit augusztus 9-én egy olyan cellába zsúfoltak be, ahol 15 másik rabbal van együtt. Augusztus elején kicsempészett újabb cikkében Hodorkovszkij baloldali (szociáldemokrata) fordulatot jósolt, majd egy interjúban Vlagyimir Putyin elnököt kárhoztatta a Yukos tönkretételéért.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet 9 évi börtönre ítélték nagystílű adócsalásért egy vitatott per végén, de az ítélet még nem jogerős. Megfigyelők szerint a Kreml valójában azért bünteti Hodorkovszkijt, mert kihívásokat intézett gazdasági, sőt politikai hatalma ellen. De Hodorkovszkij szemlátomást a fogházban sem tört meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?