Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Hodorkovszkij éhségsztrájkol

MTI
2005.08.23. 18:58

Mihail Hodorkovszkij orosz ex-oligarcha napok óta éhségsztrájkot folytat a fogházban, hogy kimutassa szolidaritását a vele együtt elítélt volt üzleti partnerével, Platon Lebegyevvel, akit egyheti magánzárkával sújtottak - közölte Hodorkovszkij ügyvédje, Anton Drel kedd este a moszkvai médiával.

Hodorkovszkij sem ételt, sem italt nem vesz magához - jelezte Drel, felolvasva a hatóságilag tönkretett Yukos olajcég volt vezérének közleményét. - Társamat, Platon Lebegyevet 2005. augusztus 19-én, az állami vészhelyzetbizottság (vagyis a konzervatív szovjet kommunisták 1991-es) puccsának évfordulóján magánzárkába vetették, amelynek alapterülete három négyzetméter - emlékeztetett Hodorkovszkij.

Bár ezt a megtorló cselekményt formailag azzal indokolták, hogy Lebegyev nem volt hajlandó sétára menni, nyilvánvalóan az én cikkeimet és interjúmat bosszulják meg rajta - vélte Hodorkovszkij, rámutatva: a beteg Lebegyev több mint egy éve nem tud börtönsétára járni. - Hiába hiszi a Kreml, hogy ezzel erőt demonstrál, valójában gyengeséget és félelmet árul el. Mivel nem képesek nyílt politikai vitába szállni velem, a végső fegyvert, a magánzárkát és a közös cellát alkalmazzák - tette hozzá Hodorkovszkij, akit augusztus 9-én egy olyan cellába zsúfoltak be, ahol 15 másik rabbal van együtt. Augusztus elején kicsempészett újabb cikkében Hodorkovszkij baloldali (szociáldemokrata) fordulatot jósolt, majd egy interjúban Vlagyimir Putyin elnököt kárhoztatta a Yukos tönkretételéért.

Hodorkovszkijt és Lebegyevet 9 évi börtönre ítélték nagystílű adócsalásért egy vitatott per végén, de az ítélet még nem jogerős. Megfigyelők szerint a Kreml valójában azért bünteti Hodorkovszkijt, mert kihívásokat intézett gazdasági, sőt politikai hatalma ellen. De Hodorkovszkij szemlátomást a fogházban sem tört meg.