Mihály
2 °C
16 °C

Putyin novemberre tűzte ki a csecsenföldi választást

MTI
2005.08.23. 21:07

Az orosz elnök november 27-ére kitűzte a csecsenföldi parlamenti választásokat kedden aláírt rendeletében. Vlagyimir Putyin már vasárnap jóváhagyta a dátumot Alu Alhanov csecsen elnököt és az "erős ember" Ramzan Kadirov miniszterelnök-helyettest fogadva nyári rezidenciáján, a Fekete-tengeri Szocsiban. Ez lesz az első parlamenti választás, amióta az orosz csapatok megdöntötték a grozniji szeparatista vezetőséget és Kreml-barát kormányt ültettek a hatalomba.

A Kreml még 2003-ban ígérte meg a parlamenti választást, miután elfogadtatott egy olyan alkotmányt, amely megerősítette a rebellis észak-kaukázusi köztársaság alárendeltségét, majd a számottevő vetélytársak visszaléptetésével elősegítette a szolgálatába szegődött Ahmad Kadirov (Ramzan apja) elnökké választását.

De a tekintélyes Ahmad Kadirovot megölték egy tavaly májusi stadionmerényletben, ezért a parlamenti választást elhalasztották. Augusztusban előrehozott elnökválasztást tartottak, amelyet Alhanov könnyűszerrel megnyert, de nyugati megfigyelők által súlyosan kifogásoltak.