Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Putyin novemberre tűzte ki a csecsenföldi választást

MTI
2005.08.23. 21:07

Az orosz elnök november 27-ére kitűzte a csecsenföldi parlamenti választásokat kedden aláírt rendeletében. Vlagyimir Putyin már vasárnap jóváhagyta a dátumot Alu Alhanov csecsen elnököt és az "erős ember" Ramzan Kadirov miniszterelnök-helyettest fogadva nyári rezidenciáján, a Fekete-tengeri Szocsiban. Ez lesz az első parlamenti választás, amióta az orosz csapatok megdöntötték a grozniji szeparatista vezetőséget és Kreml-barát kormányt ültettek a hatalomba.

A Kreml még 2003-ban ígérte meg a parlamenti választást, miután elfogadtatott egy olyan alkotmányt, amely megerősítette a rebellis észak-kaukázusi köztársaság alárendeltségét, majd a számottevő vetélytársak visszaléptetésével elősegítette a szolgálatába szegődött Ahmad Kadirov (Ramzan apja) elnökké választását.

De a tekintélyes Ahmad Kadirovot megölték egy tavaly májusi stadionmerényletben, ezért a parlamenti választást elhalasztották. Augusztusban előrehozott elnökválasztást tartottak, amelyet Alhanov könnyűszerrel megnyert, de nyugati megfigyelők által súlyosan kifogásoltak.