Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szaddám Huszein csak egy iraki ügyvédet tart meg

MTI
2005.08.23. 21:32

Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök megerősítette, hogy csak egyet akar megtartani számos ügyvédje közül, az iraki Halíl Dulaimit - jelentette be kedden a háborús és emberiesség elleni bűnügyek tárgyalásával megbízott iraki különleges bíróság.

A volt diktátor családja augusztus 8-án jelentette be a jordániai Ammánban, hogy visszavonta a megbízást a nemzetközi ügyvédcsoporttól, és csak Dulaimit tartja meg.

A különleges bíróság által kiadott keddi közlemény szerint Szaddám Huszein megerősítette ezt az elhatározást egy meghallgatáson, amelyet az ügyében eljáró vizsgálóbírók vezetője tartott Dulaimi jelenlétében. Ugyanakkor meghagyta azt a lehetőséget immár egyetlen védőjének, hogy konzultáljon más jogászokkal, szakértőkkel, ha a per alakulása megkívánja.

A bíróság közleménye szerint a letartóztatásban lévő volt iraki vezetők - köztük az egyebek közt népirtással vádolt volt elnök Szaddám Huszein is - bármikor találkozhatnak ügyvédeikkel.

A Szaddám Huszeint védő csoport mintegy 1500 önkéntes segítőből - főleg arabokból - és 22 ügyvédből állt, akik között volt amerikai, francia, jordániai, iraki és líbiai. A legnevesebbek közülük Áisa Moammer el-Kadhafi, a líbiai vezető lánya, valamint Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter. Sem az exdiktátor, sem családja nem adott magyarázatot a megbízások visszavonására.