Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Szaddám Huszein csak egy iraki ügyvédet tart meg

MTI
2005.08.23. 21:32

Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök megerősítette, hogy csak egyet akar megtartani számos ügyvédje közül, az iraki Halíl Dulaimit - jelentette be kedden a háborús és emberiesség elleni bűnügyek tárgyalásával megbízott iraki különleges bíróság.

A volt diktátor családja augusztus 8-án jelentette be a jordániai Ammánban, hogy visszavonta a megbízást a nemzetközi ügyvédcsoporttól, és csak Dulaimit tartja meg.

A különleges bíróság által kiadott keddi közlemény szerint Szaddám Huszein megerősítette ezt az elhatározást egy meghallgatáson, amelyet az ügyében eljáró vizsgálóbírók vezetője tartott Dulaimi jelenlétében. Ugyanakkor meghagyta azt a lehetőséget immár egyetlen védőjének, hogy konzultáljon más jogászokkal, szakértőkkel, ha a per alakulása megkívánja.

A bíróság közleménye szerint a letartóztatásban lévő volt iraki vezetők - köztük az egyebek közt népirtással vádolt volt elnök Szaddám Huszein is - bármikor találkozhatnak ügyvédeikkel.

A Szaddám Huszeint védő csoport mintegy 1500 önkéntes segítőből - főleg arabokból - és 22 ügyvédből állt, akik között volt amerikai, francia, jordániai, iraki és líbiai. A legnevesebbek közülük Áisa Moammer el-Kadhafi, a líbiai vezető lánya, valamint Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter. Sem az exdiktátor, sem családja nem adott magyarázatot a megbízások visszavonására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!