Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gázába hívta az arab csúcsot Abbász

MTI
2005.08.24. 00:05

Első külföldi útjára, Egyiptomba indult a gázai övezeti izraeli kivonulás óta kedd este Mahmúd Abbász palesztin elnök. A Palesztin Hatóság vezetője egy nappal azután lépte át az Egyiptomba vezető rafahi átkelőt, hogy Izrael kiürítette a gázai övezeti 21 zsidó telepet, véget vetve a térség kereken 38 évig tartó megszállásának. A gázai kivonulást kedden négy ciszjordániai zsidó telep kiürítés követte.

Röviddel egyiptomi útja előtt Abbász jelképes gesztust tett elsősorban saját tekintélyének erősítése érdekében, s meghívta az arab országok vezetőit, hogy következő csúcsértekezletüket Gázában tartsák.

Mahmúd Abbász szerdán kezd tárgyalásokat Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, elsősorban a Palesztin Hatóságnak nyújtandó segítségről. Részleteket ezzel kapcsolatban a palesztin vezető nem közölt, de értesülések szerint a határellenőrzés kérdése az egyik fő napirendi téma lesz.