Natália
1 °C
7 °C

Őrizetbe vettek egy népirtással vádolt boszniai szerbet

MTI
2005.08.25. 00:09
A háborús bűnök ügyében ítélkező boszniai törvényszék szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy boszniai szerb férfit, akit népirtással vádolnak a közel nyolcezer srebrenicai muzulmán tíz évvel ezelőtti lemészárlásában játszott szerepe miatt.

A törvényszék Szarajevóban nyilvánosságra hozott közleménye szerint a 40 éves Branislav Medant kedden vették őrizetbe a Bosznia és Hercegovina déli részén fekvő Mostar városában lévő otthonában.

Medant a boszniai igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy a boszniai szerb rendőrség tagjaként tevékenyen részt vett foglyul ejtett srebrenicai muzulmánok kivégzésében. Az alakulat, amelyhez a férfi is tartozott, két nappal Srebrenica szerb kézre kerülése után a közeli Kravica faluban egy mezőgazdasági szövetkezet raktárában nagy számban gyilkolt le srebrenicai muzulmán férfiakat.

Medan kihallgatása során tagadta a terhére rótt cselekményeket. A vérengzést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?