Mihály
2 °C
16 °C

Őrizetbe vettek egy népirtással vádolt boszniai szerbet

MTI
2005.08.25. 00:09
A háborús bűnök ügyében ítélkező boszniai törvényszék szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vettek egy boszniai szerb férfit, akit népirtással vádolnak a közel nyolcezer srebrenicai muzulmán tíz évvel ezelőtti lemészárlásában játszott szerepe miatt.

A törvényszék Szarajevóban nyilvánosságra hozott közleménye szerint a 40 éves Branislav Medant kedden vették őrizetbe a Bosznia és Hercegovina déli részén fekvő Mostar városában lévő otthonában.

Medant a boszniai igazságszolgáltatás azzal vádolja, hogy a boszniai szerb rendőrség tagjaként tevékenyen részt vett foglyul ejtett srebrenicai muzulmánok kivégzésében. Az alakulat, amelyhez a férfi is tartozott, két nappal Srebrenica szerb kézre kerülése után a közeli Kravica faluban egy mezőgazdasági szövetkezet raktárában nagy számban gyilkolt le srebrenicai muzulmán férfiakat.

Medan kihallgatása során tagadta a terhére rótt cselekményeket. A vérengzést a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette.