Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Pentagon csapaterősítést küld Irakba a szavazások biztosítására

MTI
2005.08.25. 00:58
Az Egyesült Államok 1500 desszantost küld Irakba, hogy megerősítsék a biztonságot az októberi népszavazás és a decemberi választások idején, jelentette be szerdán a Pentagon.

A Fort Bragg-i 82. légiszállítású hadosztály két zászlóalja az új alkotmány elfogadásáról döntő október 15-i népszavazás előtt érkezik Irakba, és a decemberi nemzetgyűlési választások lebonyolításáig marad az országban, ahol jelenleg 138 ezer amerikai katona állomásozik. A katonai vezetés arra számít, hogy az iraki lázadók az erőszak fokozásával megpróbálják kisiklatni vagy megzavarni a választásokat.

A csapaterősítést George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai egységek parancsnoka kérte. Az észak-carolinai hadosztály egy további zászlóalja is Irakba készül egy korábbi bejelentés szerint, ez az egység a foglyok őrzésében működik közre.

A Pentagon már korábban is növelte az Irakban állomásozó katonák számát, mindannyiszor a politikai átalakulás fontos mérföldköveinek számító események, nevezetesen a szuverenitás tavaly júniusi átruházása, illetve az idén januárban megrendezett választások előtt.