Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

A Pentagon csapaterősítést küld Irakba a szavazások biztosítására

MTI
2005.08.25. 00:58
Az Egyesült Államok 1500 desszantost küld Irakba, hogy megerősítsék a biztonságot az októberi népszavazás és a decemberi választások idején, jelentette be szerdán a Pentagon.

A Fort Bragg-i 82. légiszállítású hadosztály két zászlóalja az új alkotmány elfogadásáról döntő október 15-i népszavazás előtt érkezik Irakba, és a decemberi nemzetgyűlési választások lebonyolításáig marad az országban, ahol jelenleg 138 ezer amerikai katona állomásozik. A katonai vezetés arra számít, hogy az iraki lázadók az erőszak fokozásával megpróbálják kisiklatni vagy megzavarni a választásokat.

A csapaterősítést George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai egységek parancsnoka kérte. Az észak-carolinai hadosztály egy további zászlóalja is Irakba készül egy korábbi bejelentés szerint, ez az egység a foglyok őrzésében működik közre.

A Pentagon már korábban is növelte az Irakban állomásozó katonák számát, mindannyiszor a politikai átalakulás fontos mérföldköveinek számító események, nevezetesen a szuverenitás tavaly júniusi átruházása, illetve az idén januárban megrendezett választások előtt.