Paszkál
10 °C
15 °C

Pénzbüntetés fehérorosz újságóknak

MTI
2005.08.25. 08:57

Két fehéroroszországi lengyel nemzetiségű újságírót immár második alkalommal sújtottak bírsággal amiatt, hogy tiltakozó akciót szerveztek a hatalom ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy meghamisította a lapjukat. Andzrej Poczobut, a Polski című, lengyel nyelvű fehérororoszországi folyóirat és Andrzej Pissalnik, a Glos nad Niemna című újság főszerkesztőjét július 6-án már 2500, illetve és 1200 dollárnak megfelelő összegű pénzbírságra ítélték, miután megpróbáltak a Minszktől 280 kilométernyire nyugatra, a lengyel határ közelében fekvő Grodno főterén egy sátrat felverni "Adjátok vissza a lengyeleknek a hangjukat" felirattal.

Szerda este mindkét főszerkesztőt további 25 dollárnyi bírsággal büntették "gyeprongálás" miatt, amikor a sátrukba akartak eljutni - közölte Andrzej Poczobut. A két újságíró azután szervezte a tiltakozó akciót, hogy a grodnói hatóságok kinyomtatták a Glos nad Niemna egy számát a főszerkesztő közreműködése nélkül. Azzal vádolják a hatóságokat, hogy a nyomdai formátumokat felhasználva hamisított tartalmat közöltek a lapban: a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt bíráló új vezetését becsmérelő írásokat jelentettek meg benne. Fehéroroszországban mintegy 400 ezer lengyel nemzetiségű él.

Július 28-án Lengyelország visszarendelte állomáshelyéről Fehéroroszország fővárosában, Minszkben akkreditált nagykövetét, miután aznap hajnalban a fehérorosz különleges belügyi erők kommandósai megrohanták a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének székhelyét Grodnóban. A rendőrök őrizetbe vettek 18 személyt, köztük Andzelika Boryst, a kisebbségi szervezet vezetőjét, s átkutatták a szövetség irodáit. Az elnök asszonyt többek között azzal vádolták, hogy ő szervezte a július 3-án, Minszkben engedély nélkül rendezett ellenzéki gyűlést.