Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzbüntetés fehérorosz újságóknak

MTI
2005.08.25. 08:57

Két fehéroroszországi lengyel nemzetiségű újságírót immár második alkalommal sújtottak bírsággal amiatt, hogy tiltakozó akciót szerveztek a hatalom ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy meghamisította a lapjukat. Andzrej Poczobut, a Polski című, lengyel nyelvű fehérororoszországi folyóirat és Andrzej Pissalnik, a Glos nad Niemna című újság főszerkesztőjét július 6-án már 2500, illetve és 1200 dollárnak megfelelő összegű pénzbírságra ítélték, miután megpróbáltak a Minszktől 280 kilométernyire nyugatra, a lengyel határ közelében fekvő Grodno főterén egy sátrat felverni "Adjátok vissza a lengyeleknek a hangjukat" felirattal.

Szerda este mindkét főszerkesztőt további 25 dollárnyi bírsággal büntették "gyeprongálás" miatt, amikor a sátrukba akartak eljutni - közölte Andrzej Poczobut. A két újságíró azután szervezte a tiltakozó akciót, hogy a grodnói hatóságok kinyomtatták a Glos nad Niemna egy számát a főszerkesztő közreműködése nélkül. Azzal vádolják a hatóságokat, hogy a nyomdai formátumokat felhasználva hamisított tartalmat közöltek a lapban: a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt bíráló új vezetését becsmérelő írásokat jelentettek meg benne. Fehéroroszországban mintegy 400 ezer lengyel nemzetiségű él.

Július 28-án Lengyelország visszarendelte állomáshelyéről Fehéroroszország fővárosában, Minszkben akkreditált nagykövetét, miután aznap hajnalban a fehérorosz különleges belügyi erők kommandósai megrohanták a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének székhelyét Grodnóban. A rendőrök őrizetbe vettek 18 személyt, köztük Andzelika Boryst, a kisebbségi szervezet vezetőjét, s átkutatták a szövetség irodáit. Az elnök asszonyt többek között azzal vádolták, hogy ő szervezte a július 3-án, Minszkben engedély nélkül rendezett ellenzéki gyűlést.