Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Csapatcsökkentésre készül az USA Irakban?

MTI
2005.08.25. 11:14

Az elkövetkező egy év során jelentős csökkentés várható az Irakban állomásozó amerikai erők sorában - jelentette csütörtökön a Financial Times című brit napilap Douglas Lute amerikai tábornokra, a térségben is illetékes középső parancsnokság műveleti igazgatójára hivatkozva.

A tábornok egyúttal tagadta, hogy ennek a Washingtonból érkező politikai nyomás lenne az oka. Kijelentette, hogy a terv a térség amerikai csapatait parancsnokló John Abizaid tábornoktól származik, aki szerint Irak védelmét át kell engedni immár az iraki erőknek. Véget kell vetni az országban a megszállás érzetének - hangoztatta Lute -, "és ezt nehéz megtenni, ha több mint 150 ezer főnyi, főleg nyugati katonaság tartja megszállva" Irakot.

Az arab országban több mint 138 ezer amerikai, 8 ezer brit és 15 ezer más nemzetiségű külföldi erő állomásozik - emlékeztet a brit lap. Hozzátette, hogy a csapatcsökkentés emlegetése mellett folyatódik az erőszak a térségben. Lute arra is figyelmeztetett, hogy bármilyen leépítés csak feltételes lehet, és függ a politikai helyzet alakulásától, illetve az iraki helyi erők kiképzésének haladásától is. Ha meglesz az alkotmány, és decemberben sikerül megrendezni a választásokat, akkor esély van az erők szerkezetének megváltoztatására - szögezte le.