Aliz
6 °C
14 °C

Csapatcsökkentésre készül az USA Irakban?

MTI
2005.08.25. 11:14

Az elkövetkező egy év során jelentős csökkentés várható az Irakban állomásozó amerikai erők sorában - jelentette csütörtökön a Financial Times című brit napilap Douglas Lute amerikai tábornokra, a térségben is illetékes középső parancsnokság műveleti igazgatójára hivatkozva.

A tábornok egyúttal tagadta, hogy ennek a Washingtonból érkező politikai nyomás lenne az oka. Kijelentette, hogy a terv a térség amerikai csapatait parancsnokló John Abizaid tábornoktól származik, aki szerint Irak védelmét át kell engedni immár az iraki erőknek. Véget kell vetni az országban a megszállás érzetének - hangoztatta Lute -, "és ezt nehéz megtenni, ha több mint 150 ezer főnyi, főleg nyugati katonaság tartja megszállva" Irakot.

Az arab országban több mint 138 ezer amerikai, 8 ezer brit és 15 ezer más nemzetiségű külföldi erő állomásozik - emlékeztet a brit lap. Hozzátette, hogy a csapatcsökkentés emlegetése mellett folyatódik az erőszak a térségben. Lute arra is figyelmeztetett, hogy bármilyen leépítés csak feltételes lehet, és függ a politikai helyzet alakulásától, illetve az iraki helyi erők kiképzésének haladásától is. Ha meglesz az alkotmány, és decemberben sikerül megrendezni a választásokat, akkor esély van az erők szerkezetének megváltoztatására - szögezte le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?