Erzsébet
1 °C
4 °C

Zágráb területi követelésekkel vádolja Ljubljanát

MTI
2005.08.26. 14:21

Területi követelésekkel vádolta meg Horvátország szomszédját, Szlovéniát, és ezért sürgős konzultációra hazarendelte nagykövetét Ljubljanából.

#alt#
A Pirani-öböl (Fotó: EPA)

Szlovénia és Horvátország több mint egy évtizede vitázik azon, hogy hol húzódik a szlovén-horvát országhatár a Pirani-öbölben. Ljubljana a vízterület négyötödére tart igényt, Zágráb fele-fele arányú megosztozást szorgalmaz. Az öböl nem egyszer volt már halászok közötti összetűzés színhelye az utóbbi években, legutóbb éppen a múlt héten.

A szlovén kormány csütörtökön megerősítette azt a döntést, amely környezetvédelmi övezetté nyilvánítja a területet, és további jogokat biztosít Ljubljanának az öböl felett.

A horvát kormány "politikailag káros hatásúnak" minősítette a lépést, amely szerinte összeegyeztethetetlen az együttműködésről és a jószomszédi kapcsolatokról kötött megállapodással. Vlatko Macek zágrábi kormányszóvivő hangoztatta, hogy a szlovén parlament által még jóváhagyásra váró indítvány Horvátországgal szembeni területi követelést jelent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?