Gizella
9 °C
15 °C

A pápa temetésén készültek merényletre

MTI
2005.08.26. 21:08

Az az öt férfi, akit fegyverek és robbanószerek birtoklásáért júliusban Horvátországban letartóztattak, kapcsolatban állhat egy olyan terroristasejttel, amely római merényletek elkövetését tervezte II. János Pál pápa temetése idejére, jelentette pénteken a Corriere della Sera című olasz napilap.

A horvát rendőrség 11 rakétavetőt, egy kilogrammnyi C4 típusú, nagy hatóerejű, műanyagalapú robbanószert és több gyújtószerkezetet foglalt le a július 3-i zágrábi akcióban a szóban forgó férfiaktól. A gyanú szerint az öt személy fegyvercsempészettel foglalkozott: fegyverek Olaszországon át más európai államokba való szállítását szervezte.

Az olasz és a horvát titkosszolgálatok közösen végzett nyomozása során kiderült, hogy kapcsolat van az öt férfi és olyan szélsőséges muzulmánok - vahhábiták - között, akiknek a kelet-boszniai Gornja Maoca faluban van a törzshelyük. A Sismi olasz katonai hírszerző szolgálat ügynökei meg vannak győződve arról, hogy ez a szélsőséges muzulmánokból álló terroristasejt merényleteket tervezett Rómában II. János Pál pápa április 8-i temetése idejére.