Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezer irakit engednek szabadon

MTI
2005.08.27. 09:19
Az amerikai hadsereg szombaton szabadon engedett ezer irakit a bagdadi kormány kérésére az Abu Graib börtönből. Egyelőre nem ismeretes, a döntés összefüggésben van-e az alkotmány szövegezésében részt vevő szunnita küldöttség követelésével, amely szerint szabadon engednének több ezer irakit, aki több hónapja van börtönben anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene.

Dzsalal Talabani iraki elnök és az alkotmányról folyó egyeztetéseken résztvevő Szalih al-Mutlak szunnita főtárgyaló korábban arról állapodott meg, hogy a foglyokat még az alaptörvényről tartandó október 15-i népszavazás előtt kiengedik. Az amerikai hadsereg szombati közleménye szerint a kiszabadult emberek nem követtek el súlyos erőszakos cselekményeket, pokolgépes merényleteket, emberrablásokat, vagy gyilkosságokat. Egyben ígéretet tettek arra, hogy jó állampolgárai lesznek a demokratikus Iraknak.