Szilárda
-4 °C
3 °C

Ukrajna csak fokozatosan lépne be a keleti szabadkereskedelmi övezetbe

MTI
2005.08.27. 17:43
A Szovjetunió négy utódállama közül Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán kész a tervezett határidőn belül, még az év vége előtt aláírni a regionális szabadkereskedelmi övezet létrehozásához szükséges egyezményeket, Ukrajna azonban csak módjával és fokozatosan csatlakozna a tömörüléshez, derült ki a négy ország vezetőjének szombati kazanyi találkozóján. Az ukrán fél számára jelenleg politikailag lehetetlen lenne megszerezni a kijevi parlament támogatását olyan egyezmények aláírásához, amelyek egy nemzetek fölötti struktúra létrehozásához vezetnének - jelentette ki a találkozó után Viktor Juscsenko ukrán elnök. A szabadkereskedelmi övezethez szükséges 29 dokumentum közül Ukrajna egyelőre csak 14-et hajlandó aláírni, a többi, vámtarifákról szóló egyezménytervezet további, alapos tanulmányozásra szorul,mondta az ukrán államfő.

Kijev stratégiai célja az Európai Unióhoz való csatlakozás, és szkeptikusan tekint a keleti gazdasági közösség tervére. Utóbbit abban az esetben tartaná összeegyeztethetőnek az uniós csatlakozási törekvésekkel, ha Ukrajna csak a szabadkereskedelem szintjén venne részt a négyes tömörülésben, míg Moszkva egy mélyebb, vámunió formájában megvalósuló integrációt szeretne. Moszkva, Minszk és Asztana kész haladéktalanul aláírni a szabadkereskedelmi övezethez szükséges dokumentumokat, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök a tatárföldi fővárosban, a Független Államok Közösségének csúcstalálkozója után, szombaton tartott négyes csúcson. Orosz sajtójelentések szerint Juscsenko sem utasította el a szabadkereskedelmi övezetben való részvételt. Az orosz elnök szerint ukrán kollégája csak a fokozatosság mellett foglalt állást. Putyin úgy vélte, minden félnek magának kell eldöntenie, hogy számára előnyös-e vagy sem a részvétel a tömörülésben. Esetleges kételyek felmerülése esetén nem szabad siettetni a csatlakozást, mert az rossz esetben akár "kívülről erőltetett dolognak" is tűnhet, mondta.

Két hete az ukrán gazdasági miniszter kijelentette, hogy hazája a négyes tömbből való kilépésre készül, Juscsenko elnök azonban később elhatárolódott ettől. Alekszandr Lukasenko fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöke kijelentette, hogy országaik akár azonnal készek aláírni mind a 93 megállapodást, amely a mélyebb integráció, a Közös Gazdasági Térség létrehozásához szükséges. A négy szovjet utódállam két éve határozta el a gazdasági közösség létrehozását, amelynek keretében egységesítenék adó- és vámrendszerüket, szállítási tarifáikat, de a megvalósításban nem jutottak előbbre. Lukasenko mind a négy ország gazdasági felemelkedését serkentő eszközként dicsérte a tervezett integrációt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!