Judit
2 °C
7 °C

Az izraeli kormány egyiptomi határőröket akar Gázában

MTI
2005.08.28. 15:33
Jóváhagyta vasárnap az izraeli kormány a Gázai övezet határának egyiptomi őrzéséről kötött megállapodást.

A megállapodás alapján, amelynek végső változatáról a múlt héten állapodott meg Izrael és Egyiptom, 750 egyiptomi határőr vesz majd át minden olyan biztonsági feladatot, amelyet korábban az izraeli katonák láttak el, így annak megakadályozását is, hogy fegyvereket és robbanóanyagokat csempésszenek be a palesztin területre.

Az egyezményt a kormánytagok elsöprő többsége, 18 miniszter támogatta és mindössze ketten szavaztak ellene. A tervezetet szerdán terjesztik be elfogadásra a parlamentbe.

A határőrizet átadása Egyiptomnak egyik kulcseleme a 38 éve tartó izraeli megszállás megszűnésének a Gázai övezetben, amelynek egyiptomi határán jelenleg Izrael ellenőriz egy biztonsági sávot, az úgynevezett Philadephia utat. A 14 kilométer hosszú határszakaszon az egyiptomi határőröket könnyű fegyverzettel látják el, de négy naszád, nyolc helikopter és mintegy harminc könnyű páncélos is segíteni fogja a fegyvercsempészek elleni küzdelmet. Egyelőre nem világos, hogy a határ túloldalán szolgálatot teljesítő palesztin katonákra milyen kötelezettségek hárulnak majd. .

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?