Judit
2 °C
7 °C

Egyiptomi ellenzékieket engedtek szabadon

MTI
2005.08.28. 15:48
Szabadon engedték a legnagyobb egyiptomi ellenzéki mozgalom, a betiltott, de megtűrt Muzulmán Testvériség második számú vezetőjét, akit több mint három hónapig tartottak fogva bírósági tárgyalás nélkül - vált ismertté vasárnap Kairóban.

Mahmud Ezzat, az iszlámista mozgalom főtitkára szombaton este nyerte vissza szabadságát 2000 egyiptomi font (350 dollár) óvadék ellenében. Vele egy időben elengedtek nyolc másik ellenzékit is. A szabadon bocsátást hivatalosan semmivel nem indokolták.

A 64 éves orvosprofesszort május 22-én, a többjelöltes elnökválasztásról tartott népszavazás előestéjén tartóztatták le a Muzulmán Testvériség több más aktivistájával együtt, arra hivatkozva, hogy a betiltott mozgalom tevékenységének újraindításán fáradoztak. A mozgalom a referendum bojkottjára szólított fel a "független" jelöltek indulását korlátozó rendelkezések miatt.

Az iszlámista mozgalomnak saját adatai szerint kétmillió aktív tagja és további hárommillió szimpatizánsa van. A hatalom szemet huny a mozgalom bizonyos tevékenységei fölött, időnként azonban lesújt aktivistáira.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?