Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Egyiptomi ellenzékieket engedtek szabadon

MTI
2005.08.28. 15:48
Szabadon engedték a legnagyobb egyiptomi ellenzéki mozgalom, a betiltott, de megtűrt Muzulmán Testvériség második számú vezetőjét, akit több mint három hónapig tartottak fogva bírósági tárgyalás nélkül - vált ismertté vasárnap Kairóban.

Mahmud Ezzat, az iszlámista mozgalom főtitkára szombaton este nyerte vissza szabadságát 2000 egyiptomi font (350 dollár) óvadék ellenében. Vele egy időben elengedtek nyolc másik ellenzékit is. A szabadon bocsátást hivatalosan semmivel nem indokolták.

A 64 éves orvosprofesszort május 22-én, a többjelöltes elnökválasztásról tartott népszavazás előestéjén tartóztatták le a Muzulmán Testvériség több más aktivistájával együtt, arra hivatkozva, hogy a betiltott mozgalom tevékenységének újraindításán fáradoztak. A mozgalom a referendum bojkottjára szólított fel a "független" jelöltek indulását korlátozó rendelkezések miatt.

Az iszlámista mozgalomnak saját adatai szerint kétmillió aktív tagja és további hárommillió szimpatizánsa van. A hatalom szemet huny a mozgalom bizonyos tevékenységei fölött, időnként azonban lesújt aktivistáira.