Bonifác
10 °C
17 °C

Amerikai katonák megölték a Reuters egy munkatársát

MTI
2005.08.28. 23:12
Amerikai katonák vasárnap Bagdad közelében megölték a Reuters egyik forgatócsoportjának hangtechnikusát, az operatőrét pedig megsebesítették.

Az eset az iraki fővárostól nem messze történt, ahol korábban fegyveres lázadók megtámadtak egy iraki rendőrkonvojt, két embert megöltek, és egyet megsebesítettek.

"Szerencsétlen ügy... de néha történnek hibák" - kommentálta a Reuters munkatársainak esetét Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete.

A 35 éves Valid Haled hangtechnikust, aki - ingén az amerikai hadseregtől kapott igazolványával, és a Reuters sajtóigazolványával - a csoport gépkocsiját vezette, arcán és mellkasán érték a lövések, az operatőrt pedig hátulról találták el. Két iraki újságíró, aki a lövöldözés után ért a helyszínre, még élve találta Haledet, aki vizet kért, de az amerikai katonák azt se engedték, hogy megitassák. Körülbelül egy órával később a Reuters tudósítója még mindig az úton, a gépkocsiban találta az akkor már halott hangtechnikust.

Egy augusztusi kimutatás szerint a Szaddám Huszein elleni, amerikai vezetésű invázió kezdete, 2003 márciusa óta legalább 52 újságírót öltek meg munka közben Irakban, segítőik - tolmácsok, sofőrök, testőrök - közül pedig 21 halt meg.