Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irak arab kötődését hangsúlyozta az ország kurd államfője

MTI
2005.08.29. 00:31
Irak az Arab Liga alapító tagja, és továbbra is be akarja tölteni a szervezetben eddigi szerepét - hangsúlyozta Dzsalal Talabani, az ország kurd nemzetiségű államfője az Al-Arabija televíziónak adott interjújában, hogy eloszlassa az új iraki alkotmány által az arab világban keltett aggodalmat.

Az alaptörvénybe az iraki szunniták követelése ellenére nem került be, hogy az ország az arab világ része, hanem csak az, hogy arab lakói az arab nemzethez tartoznak.

Talabani ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy még a szunnitákat az ország vezetésében kivételezett helyzethez juttató Szaddám Huszein uralma idején érvényes alkotmány is elismerte, hogy az iraki nép két nagy etnikai csoportból, arabokból és kurdokból tevődik össze. Az iraki arabok az arab nemzet részét képezik, ahogy a kurdok a közel-keleti államokban szétszórtan élő kurd néphez tartoznak.

Ha azt mondanánk, hogy az iraki nép az arab nemzet része, azzal a mintegy hétmilliós iraki kurd népesség létét tagadnánk. Irakban speciális helyzet van, amelyet az alkotmány megszövegezésénél figyelembe kellett venni, miközben büszkék vagyunk Irak Arab Ligában és arab környezetében betöltött szerepére - mutatott rá az államfő.