Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Egy tiszt megsértése miatt került egy újságíró üzbég börtönbe

MTI
2005.08.30. 14:20
Egy biztonsági tiszt megsértése miatt hat havi börtönnel sújtotta egy üzbég bíróság az amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) egyik riporterét - közölte kedden a rádióállomás. Noszir Zokirovot Namangan város bírósága ítélte el augusztus 26-án védőügyvéd és tanúk nélkül - tudatta közleményében az SZER/SZR.

Thomas Dine, a SZER/SZR elnöke képtelennek nevezte a Zokirov elleni vádakat, hozzátéve, hogy munkatársuk bebörtönzése egy újabb mélypontot jelent az ellene és a rádió ellen folytatott hatósági kampányban. Zokirovot azzal vádolják, hogy augusztus 6-án felhívta a namangani titkosrendőrséget és tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok nyomást gyakorolnak a rádió egyik riportalanyára. Hajdarali Komilov költőt arra akarták rábírni, hazudja azt, hogy az andizsáni leszámolást bíráló kijelentéseit a SZER/SZR kényszerítésére tette. Ezt nyilvánosan kellett volna beismernie a költőnek - állította közleményében a rádióállomás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?